Koliko je star vaš laptop?

5 (Demo)

Koliko je star vaš laptop?

Koliko je star vaš laptop? Trajanje jednog laptopa može značajno varirati u zavisnosti od toga kako se ophodite prema njemu. Međutim, čak i oni koji svoju tehniku održavaju na najbolji mogući način, moraju se od iste kad tad oprostiti. Tehnika zastareva, te ukoliko je koristite za posao, razmislite o tome da svoj alat obnovite na oko 5 godina.

Na dužinu trajanja laptopa sa maksimalnim potencijalom utiču faktori kao što su kvalitet proizvodnje, vrsta korišćenja, frekvencija korišćenja, nivo održavanja i slično. Međutim, prosečno trajanje jednog laptopa može biti oko 4 do 5 godina. Imajte u vidu da ukoliko se laptop koristi za zahtevne zadatke kao što su igranje video igara ili renderovanje grafike, trajanje laptopa može biti kraće i to oko 2 do 3 godine.

Pored osnovne upotrebe na trajanje laptopa utiču najviše:

· redovno čišćenje ventilatora,

· praćenje temperature laptopa,

· pravilno punjenje baterije.

Kako se čisti laptop?

Ukoliko se laptop koristi u okruženju sa dosta prašine i prljavštine, kao što su radionice ili gradilišta, preporučuje se da se čisti češće, najmanje jednom nedeljno. Ako se laptop koristi u manje zahtevnom okruženju, čišćenje se može obavljati jednom mesečno.

Možete koristiti specijalizovani alat za čišćenje laptopa, poput kompersovanog vazduha ili četkica za čišćenje. Takođe, možete koristiti običnu krpu ili papirne ubruse i sredstvo za čišćenje stakla i ekrana kako biste očistili ekran i tastaturu. Važno je da pažljivo čistite delove laptopa i ne koristite prejako sredstvo za čišćenje koje bi moglo da ošteti površinu. Ukoliko ste nesigurni oko ovog zadatke, čišćenje za vas obavljaju serviseri.

Optimalna temperatura laptopa

Laptop bi trebalo da radi na temperaturi između 40 i 60 stepeni Celzijusa. Kada laptop dostigne temperaturu od 80 stepeni Celzijusa, to može dovesti do smanjenja performansi, pa čak i do isključivanja laptopa kako bi se zaštitio od daljih oštećenja.

· Redovno čišćenje ventilatora može pomoći u sprečavanju prekomerne temperature laptopa.

· Laptop bi trebalo da bude postavljen na tvrdu i ravnu površinu kako bi se omogućio protok vazduha ispod njega. Ako se postavi na mekanu površinu, poput kreveta ili jastuka, protok vazduha se može ometati, što može dovesti do povećanja temperature.

· Termalna pasta se može naneti između procesora i hladnjaka kako bi se poboljšala toplotna provodljivost, što može pomoći u smanjenju temperature.

Pravilno punjenje baterije laptopa

Pokušajte da ne ispraznite bateriju laptopa do kraja. Idealno bi bilo da bateriju punite kada se nivo napunjenosti spusti na oko 20-30%. Takođe, dobro bi bilo da je punite do 80-90% i da je tako držite ako imate opciju „Battery Saver“ na laptopu. Koristite originalni punjač koji ste dobili uz laptop. Drugi punjači mogu biti različiti u izlaznom naponu i struji i mogu oštetiti bateriju, ili potpuno onemogućiti punjenje.

Produžite život vašem laptopu

Bitno je naglasiti da posle par godina korišćenja, ukoliko korisitite laptop za posao, za gejming i slično, vaš laptop verovatno pregazi vreme a i umanje mu se performanse. Vama je svakako vreme za noviji uređaj, ali to ne znači da vaš laptop nikome ne može da koristi.

Kad god ste u prilici, prodajte laptop sledećem korisniku jer postoje oni koji će ga koristiti samo za surfovanje internetom, za muziku, pisanje, računanje i slično.

Jedan od načina da se rešite svog laptopa a ujedno i zaradite je otkup tehnike. Pozovite nas za realnu procenu vašeg modela i zaradite od svog laptopa. Dopunite budžet za vaš naredni uređaj, a mi ćemo pronaći sledećeg vlasnika vašem laptopu!

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Call Now Button0621639290