Kako je nastao mobilni telefon?

otkup-mobilnih-telefona-1024x350

Kako je nastao mobilni telefon?

Kako je nastao mobilni telefon? Ovde nedelje zadiremo u istoriju sprave koja neosporivo menja našu svakodnevnicu. Bez telefona, najveći broj ljudi se ne snalazi u svakodnevnim zadacima. Naš mobilni telefon je mala naprava koja nam omogućava konekciju, komunikaciju, prenosivi računar, zabavu, beleženje i slično.

Prvi mobilni telefon

Telefoni nam omogućavaju da ostanemo povezani sa drugim ljudima i informacijama širom sveta. Oni su evoluirali od jednostavnih uređaja za pozivanje i slanje poruka do sofisticiranih pametnih telefona koji nude širok spektar funkcija i aplikacija.

Prvi mobilni telefon zvanično je predstavljen 3. aprila 1973. godine od strane kompanije Motorola, a nazvan je DynaTAC 8000X. Ovaj telefon je izum Martina Kupera, inženjera američke firme Bell Labs.

Motrola DynaTAC 8000X

Ovaj model imao je mogućnost biranja brojeva na ekranu, a ujedno je bio i prvi mobilni telefon koji se mogao koristiti u automobilima i kućama, ne samo na otvorenom prostoru. DynaTAC 8000X je težio gotovo 1 kg, a cena mu je bila oko 4.000 dolara. Baterija mu je trajala samo oko 30 minuta razgovora.

Međutim, razvoj mobilnih telefona je započeo još pedesetih godina prošlog veka, kada su se pojavili prvi mobilni telefoni koji su korišćeni u automobilima, a kasnije i u avionima. Prvi takvi uređaji bili su veliki, teški i skupi, te su se koristili isključivo u poslovnim i vojnim krugovima.

Prvi pametni telefon

S pojavom pametnih telefona, mobilni telefoni su se promenili iz jednostavnih uređaja za telefoniranje u svestranije uređaje koji omogućuju surfovanje internetom, slanje poruka, snimanje fotografija i videozapisa, reprodukciju muzike i videozapisa, te izvršavanje drugih zadataka.

Prvi pametni telefon nazvan „Simon“ predstavljen je 1993. Ovaj telefon razvio je IBM-ov inženjer po imenu Frank Canova Jr. još 1992. ispred kompanije IBM. Simon je bio spoj mobilnog telefona i PDA uređaja, sa touchscreen ekranom, mogućnošću slanja faksova i email poruka, kalendara, kalkulatora i drugih funkcija koje su tada bile inovativne. Iako je Simon smatran revolucionarnim uređajem u svom vremenu, nije postigao širu popularnost zbog visoke cene i nedostatka infrastrukture mobilnih mreža potrebnih za podršku uređaju.

Za šta su se koristili prvi mobilni telefoni?

Prvi mobilni telefoni su se koristili za osnovnu funkciju telefona – da omoguće bežične telefonske pozive. Vremenom su se dodavale nove funkcije, kao što su SMS poruke, kamera, internet pretraživači i drugo, što je dovelo do razvoja pametnih telefona.

Prvi mobilni telefoni nisu bili dostupni za komercijalnu upotrebu, već su bili namenjeni za vojnu i industrijsku upotrebu. Tek je spomenuta Motorila bila komercijalni telefon.

Zamenljivost mobilnih telefona danas

Danas, među ljudima postoji trend češće zamene mobilnog telefona kako bi se uvek imao najnoviji model ili model sa najnovijim funkcijama. U proseku, većina korisnika menja telefon svake 2 do 3 godine. Ovo stavlja u perspektivu činjenicu da je prošlo tek pedesetak godina od momenta kad je bežični telefon bio skup i spadao u luksuz pojedinaca, do danas kad je deo naših života u svakom aspektu.

Ipak, rekli bismo da je s pojavom ovog potrošačkog društva i modernih navika, skočila zagađenost i količina elektronskog otpada na deponijama. Kako se situacija ne bi dalje pogoršavala ili barem usporila, savetuje se što duža upotrebna istog uređaja uz adekvatno održavanje. Jedan od načina da se ovo ostvari je redovna upotreba usluga otkupa mobilnih telefona.

Otkup mobilnih telefona vam omogućava da vašem uređaju produžite život a uz to i zaradite. Pročitajte više na našem sajtu!

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Call Now Button0621639290