Odredite sami vrednost polovne tehnike koju posedujete

2 (Demo)

Odredite sami vrednost polovne tehnike koju posedujete

Odredite sami vrednost polovne tehnike koju posedujete. Vrednost polovne tehnike zavisi od nekoliko faktora. Ti faktori su naravno starost, stanje, specifikacija, brend, popularnost i drugi. Važno je da sprovedete detaljno istraživanje tržišta i prodajete po fer ceni kako biste privukli potencijalne kupce. Za sve one koji sami određuju ceu, evo kako da sami odredite vrednost vaše tehnike.

Istražite cene sličnih ili istih modela na tržištu

Vaš angžman u ovom demenu će vam dati opštu ideju o tome za koliko se taj model prodaje na tržištu. Možete lako doći dok nekog okvira cene za taj model ukoliko ga u ovom momentu kupujete kao nov ili ukoliko ga prodajete kao polovan. Ova cena je svakako samo okvir, pa je bitno posvetiti se i narednim koracima.

Razmislite o starosti i stanju vašeg uređaja

Opšte je poznato da starija oprema ima manju vrednost. Takođe, stanje opreme igra veliku ulogu u određivanju cene. Ako je oprema u dobrom stanju, to bi moglo da utiče na povećanje cene. Na prethodno formiranu cenu utičete stanjem uređaja. Za sve uređaje koji dolaze sa minimalnim tragovima korišćenja ili su skoro nekorišćeni, logično će cena biti potencijalno i identičina prvoj cifri do koje ste došli.

Sa druge strane, uređaji koje ste dugo koristili ili koji možda zahtevaju dalji servis pre ponovne upotrebe, moraju imati nižu cenu.

Proverite specifikacije

Ovo je korak koji preporučujemo ukoliko vaš uređaj više nije tako lako pronaći na tržištu pa nemate polaznu tačku za formiranje cene. Proverite specifikacije polovne tehnike koju prodajete i uporedite ih sa specifikacijama novih uređaja. Ako su specifikacije zastarele, to bi moglo da utiče na smanjenje cene.

Šta sve dolazi uz vaš uređaj

Razmislite o svim tim faktorima pre nego što odredite cenu. U ove faktore u velikoj meri spadaju svi prateći elementi koji dolaze uz tehniku. Opšte je poznato da i prilikom kupovine polovnih uređaja, potencijalni kupci cene postojanje originalne kartonske kutije, eventualne garancije, svih pratećih kablova pa čak i korisničkog uputstva. Što je vaša prateća oprema kompletnija, to je vaš uređaj lakše dalje prodati.

Za kraj, spomenućemo par razloga zašto je bitno da se uređaji koji i dalje imaju neku upotrebu vrednost prodaju i i dalje koriste.

· Briga o okolini i second hand trend – Kupovinom polovnih uređaja smanjuje se potreba za proizvodnjom novih uređaja i time se smanjuje emisija ugljen-dioksida i drugih zagađivača. Jednostavno rečeno, nije svima potrebna tehnika po poslednjoj modi, te ukoliko mogu da

nabave određeni uređaj jeftinije, mnogi će se odlčiti za polovan. Na ovaj način se taj uređaj neće naći na nekom otpadu ili deponiji.

· Retro stil – Neki ljudi preferiraju starije uređaje zbog njihovog retro izgleda i stila. Danas je retro ili vintage veliki trend, te možemo i videdi novije verzije ranije korišćenih telefona.

· Kvalitet – Neki stariji uređaji su izrađeni sa većom pažnjom i kvalitetnijim materijalima, što znači da mogu trajati duže od novih uređaja. Neretko se desi da stariji uređaj nadživi novi zbog kvaliteta izrade.

· Kolekcionarstvo – Nemojte misliti da se vaš uređaj samo zbog starosti ne može uopšte prodati. Postoje kupci koji će ih razmotriti zbog kolekcionarstva, želeći da ih čuvaju kao retke i vredne primerke tehnologije.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Call Now Button0621639290