Da li je moj telefon zaključan?

Da li je moj telefon zaključan?

Da li je moj telefon zaključan? Praksa kupovine zaključanih telefona od operatera nije ista kao pre desetak godina kad je to bilo obavezno. Danas nije istina i nije neophodno da svaki telefon od operatera bude zaključan. Ako ste se pitali da li je telefon zaključan i kako to da rešite, na pravom ste mestu.

Provera da li je telefon zaključan

Bez ikakvog stručnog znanja, najlakši način da proverite da li je vaš telefon zaključan ili funkcioniše u svim mrežama je da u njega stavite SIM karticu nekog drugog operatera (A1, MTS, Yettel). Ukoliko i sa njom telefon normalno radi, vaš telefon nije zaključan i tako će reagovati sa bilo kojom karticom. Ukoliko vam izađe obaveštenje da morate da unesete kod, vaš telefon je zaključan i vi krećete u misiju otključavanja telefona.

 

Otključavanje telefona od strane operatera

Prvi korak bi trebalo da vam bude odlazak kod vašeg trenutnog operatera. Po isteku vašeg ugovora, operater može da besplatno vama otključa telefon. Ukoliko ste telfon otplatili, on je samo vaš i to da li je zaključan je samo vaš izbor. Oni ovu uslugu obavljaju za par minuta i potpuno besplatno. Imajte na umu da vas mogu odbiti ukoliko ste i dalje pod ugovornom obavezom.

 

Samostalno otključavate telefone besplatnim kodovima

Ovo je ranije bila česta praksa, ali budite sigurni da vam to sad ne bi pošlo za rukom. Današnji telefoni su daleko kompleksniji i besplatni kodovi za njih više nisu opcija. Ovo se radilo na osnovu IMEI broja koji biste lako pronašli ispod baterije telefona a zatim uneli u neki od sajtova za dekodiranje i dobili sve neophodne informacije. Za današnje telefone (Apple ili Android) ovo nije opcija.

 

Jednostavno je – samostalno dekodiranje modernih telefona danas nije opcija.

Danas se telefoni dekodiraju obaveznim dolaskom u servis. Serviseri ovaj proces jako dobro poznaju, a kako bismo ga vama malo približili, ovo su osnovne informacije.

Telefoni se danas mogu dekodirati softverski. To znači da je u pitanju informacija koja se odnosi na konkretan operativni sistem, tj. njegovu verziju. Istina je da i dalje postoji praksa sa kodovima, ali je znatno komplikovanija u odnosu na period od pre pet ili deset godina. Dekodiranje kodovima je skuplja varijanta jer obično ne zahteva da telefon dostavite servisu.

Apple uređaju imaju posebnu priču, oni se zapravo fabrički moraju otključati ili preko posebnih kartica.

 

Otključavanje telefona pre otkupa

Ukoliko je jedan od razloga otključavanja telefona njegova dalja prodaja, otkup telefona je pravi izbor. Ukoliko rešite da telefon prodate baš nama, dekodiranje tj. otključavanje je naš posao. Direktna ušteda i usluga manje koju ne plaćate!

Call Now Button0621639290